Climateri i Menopausa

El climateri és el moment en que la dona comença a generar menys òvuls fins que deixa de produir-la. Engloba tant la premenopausa, la menopausa com la postmenopausa.

La menopausa forma part del climateri i de la última menstruació. És una fase més de la dona cíclica i es produeixen molts canvis fisiològics a tenir en compte: disminució hormonal (menys estrògens) que afavoreixen menys gruix de les capes epitelials vaginals, menys producció de nutrients, augment del PH que pot afavorir el sobre creixement bacterià i menys elasticitat vaginal influint al desconfort sexual com es la disparèunia superficial. També influeix en canvis no hormonals, com la salut mental i física i en la parella sexual, ja que disminueix la libido i costa més concentrar-se en les sensacions.

A part de seguir amb els mateixos hàbits de vida saludables (més exercici, dieta més rica en nutrients i baixa en greixos processats i més sexe), la fisioteràpia et pot ajudar millorant les disfuncions de sòl pelvià (contractibilitat i to del sòl pelvià, POP, IU, disfuncions sexuals...) així com entendre la fisiologia de la etapa vital per posar sol·lució i millorar la qualitat de vida de la dona a nivell individual.