Alteracions del Sistema Reproductor
ALTERACIONS DEL SISTEMA REPRODUCTOR
Les alteracions del sistema reproductor més freqüents són la dismenorrea (regla dolorosa), la síndrome premenstrual, la síndrome de l'ovari poliquístic i l'endometriosi.
DISMENORREA
Potser fins i tot et sorprèn sentir-ho, però la regla no hauria de fer mal! Però, desafortunadament, unes 7 de cada 10 dones en edat fèrtil presenten dismenorrea (dolor de regla). La solució que proposa la medicina convencional en la majoria dels casos sol ser la utilització d'anticonceptius, els quals frenen el nostre eix reproductor actuant com a pegats que tapen els símptomes en lloc d'actuar sobre la causa del problema. La salut de la menstruació depèn de l'estat del nostre organisme: un cos inflamat no serà capaç de regular correctament l'equilibri hormonal i patirà en excés les petites lesions fisiològiques que es produeixen en la cavitat uterina cada mes per a desprendre's de l'endometri antic i començar a construir-ne un de nou. L'abordatge de tractament que proposem haurà de tenir en compte hàbits, estat hormonal, alimentació, moviment i alliberament de la zona uterina a través de tècniques de teràpia manual i exercicis.
SINDROME PREMENSTRUAL
La síndrome premenstrual és un conjunt de símptomes que apareixen en els dies previs a la regla, com la inflor abdominal, retenció de líquid, tensió mamària i sensibilitat en els sins, dolor lumbar, alteracions del trànsit intestinal, mal de cap, fatiga, nàusees, nerviosisme, canvis d'humor sobtats,… Encara que un percentatge altíssim de les dones el pateixen, (algunes fins i tot l'experimenten des de l'ovulació) en realitat no és inherent a la nostra fisiologia. Tots aquests senyals del cos ens indiquen que no estem sent capaços d'eliminar correctament les hormones femenines, sobretot els estrògens, a vegades perquè no tenim suficients recursos, unes altres perquè el nostre cos està massa ocupat a desintoxicar-nos d'altres coses. L'abordatge de tractament que proposem serà aportar a l'organisme totes les eines necessàries per a poder dur a terme aquesta eliminació de manera ràpida i efectiva.
OVARI POLIQUISTIC
La síndrome de l'ovari poliquístic és una afecció en la qual es troben quists en els ovaris deguts a la dificultat del fol·licle ovàric a madurar i desprendre l'òvul per problemes hormonals. Trobem un excés de producció de testosterona, la qual cosa dificulta l'ovulació i, en alguns casos, pot donar uns signes clínics característics en la dona com l'acne, l'augment del borrissol corporal, l'alopècia i més tendència a acumular greix a l'abdomen. Hi ha una relació bastant freqüent entre la síndrome d'ovari poliquistic i la resistència a la insulina, una dificultat en la regulació del sucre; també es pot trobar un excés d'activació de l'eix d'estrès. Per a poder tractar aquesta síndrome serà clau fer una bona valoració hormonal i metabòlica per a poder incidir en els canvis necessaris per regular la funció hormonal. A més la teràpia manual serà útil per a millorar la vascularització de l'ovari i proporcionar-li més energia.
ENDOMETRIOSI
L'endometriosi és un sobrecreixement del teixit endometrial dins i fora de la cavitat uterina; es pot trobar teixit endometrial en els ovaris, en la cavitat pelviana, en la cavitat abdominal i s'ha trobat fins i tot en els pulmons… En aquesta patologia la causa és un conjunt de factors hormonals, immunològics, genètics i bioquímics. Hi ha una predisposició genètica que facilita la proliferació i la implantació del teixit, juntament amb una mala actuació del sistema immunitari que no és capaç de fer front a aquesta colonització i a un entorn inflamatori que fins i tot la facilita. L'endometriosi pot ocasionar dolor i augment de sagnat, així com problemes de fertilitat. L'enfocament de tractament sempre haurà de ser global, tenint en compte tots els factors predisponents per poder actuar sobre ells; amb la teràpia manual podem actuar sobre les adherències generades pel propi teixit de cara a millorar la mobilitat, disminuir el dolor i millorar la fertilitat.
PROBLEMES DE FERTILIDAD
Segurament, la influència del ritme de vida, els hàbits i els factors psicosocials inherents a la societat actual, han afavorit que avui dia la prevalença dels problemes de fertilitat hagi augmentat exponencialment. La fertilitat depèn de l'equilibri de moltíssims factors; hormonals, metabòlics, immunològics, emocionals i mecànics: alteracions posicionals, excés de pressió, alteracions de la vascularització de la zona pelviana que podran perjudicar l'estat uterí i ovàric. Una alteració del cicle menstrual, que no permeti una bona maduració dels fol·licles, una inflamació mantinguda que no permeti l'ambient idoni per a la implantació, una alteració de l'eix tiroidal o de l'eix d'estrès que perjudiqui la funcionalitat de l'eix reproductor, tant en l'home com en la dona… Tots aquests factors s'hauran de tenir en compte i corregir per poder afavorir la fertilitat, tant si s'està buscant de manera natural com amb tècniques de reproducció assistida. El nostre enfocament de tractament partirà d'una valoració exhaustiva de tots aquests components i es realitza a través d'aprenentatge de nous hàbits, alimentació, suplementació, teràpia manual i exercicis.